Prikaži sve 6 rezultate

Proizvodi za drvo

Kako bi očuvali svojstva drveta, preporuka je da redovno pregledate sve drvene površine. Drvo normalnog izgleda, dovoljno je pregledati jednom godišnje. Posebnu pažnju posvetiti vodoravnim površinama koje su podložnije utjecajima vremena (sunce, kiša, snijeg, led…). Posvetite pažnju drvenoj građevinskoj stolariji koju je oštetila tuča, štetu ćemo primijetiti tek nakon što oštećen dio postane siv odnosno nakon što se zarazi plavom plijesni. Drvo je potrebno zaštititi jer nezaštićeno drvo brže stari i gubi svoj kvalitet te estetsku vrijednost, zato je ispravna priprema površine specijaliziranim proizvodima za premazivanje od ključne važnosti.

-Pokrivni premazi
Štite i krase drvo te u potpunosti prekrivaju njegovu teksturu, iz tog razloga su najbolji i najprikladniji za dekoraciju drveta niže kakvoće ili uočenog oštećenja na drvetu.

-Lazure
Prozirni premazi koji stvaraju tanak, proziran elastični premaz na površini. Prozirne lazure prodiru u unutrašnjost drveta zajedno s vezivom i štite ga od učinaka okoline (drvo ih upija), a istovremeno održavaju i naglašavaju njegovu prirodnu teksturu. Vodootpornost sprečava prodiranje vode u sve otvorene pore drveta te sperčavaju pojavljivanje pukotina i bubrenje drveta usljed vlažnosti.

-Lakovi
Lakovi daju završni izgled drveta koji se odlikuje visokim sjajem ili matiranom površinom uz potpunu dugotrajnu zaštitu na vremenske i mehaničke utjecaje.U zavisnosti od namjene drvene površine na koju se nanosi biramo i određenu vrstu laka koji daje optimalnu zaštitu drvetu.