Savjeti

Savjeti za rad i odabir prikladne boje

Bojenje zidova za mnoge nije tabu tema ali ako stvari krenu kako ne želimo naši zidovi postaju stvar nezadovoljstva.S toga smo pripremili par savjeta kako da s lakoćom i malo truda obojite svoje zidove.

Prilikom bojenja povedite računa o sledećem:

Provjerite podlogu
Prije početka rada potrebno je provjeriti prijanjanje podloge. Da biste saznali o kakvoj površini imate posla, uradite test sa malo vode.
Navlažite spužvu ili krpu s malo vode i prebrišite površinu koju treba farbati. Ako nađete boju na svom sunđeru ili tkanini, imate posla sa krečnom bojom ili mineralnom bojom. Ako ne pronađete ostatke, vaša podloga se sastoji od disperzije ili boje.

Ako farbate preko postojećih boja
Prije farbanja površine moraju biti očišćene od labavih dijelova. Najbolje je temeljito pomesti metlom (veće labave površine odstraniti metalnom lopaticom).
ako se na pvrđini već nalaze disperzione boje, mineralne boje, krečne boje kao i glet mase,uvijek treba
povrđinu predhodno tretirati emulzijom ili grundom (vrijeme sušenja 6 – 8 sati).
Sve boje se mogu koristiti na disperzijama. Ako se vaša površina sastoji od boje, morate je izbrusiti brusnim papirom granulacije 40 – 60.

Ispuniti manja oštećenja
Manja oštećenja na malteru se mogu izravnati punjenjem gipsom ili brzosušećim gipsom. Najbolje je izgrebati rupe i pukotine lopaticom ili odvijačem kako biste uklonili sve labave komade maltera.
Podloga mora biti čista, čvrsta i suha. Zatim lagano navlažite pukotine i popunite rupu izmiješanim punilom (punila spremna za upotrebu ne moraju se miješati).
Kako se punilo skuplja i tone dok se suši, treba ga ponovo nanijeti nakon otprilike pola sata vremena sušenja. Na kraju, možete izgladiti sve nepravilne neravnine na suvoj površini finim brusnim papirom.

Popuniti veće pukotine
Veće pukotine moraju biti ojačane trakom za spojeve. Pukotina se ostruže i navlaži vodom. Zatim se nanosi sloj punila(glet masa) i preko njega se u uzdužnom smjeru pukotine polaže spojna traka (tanka traka od staklenih vlakana).
Nanesite još jedan tanak sloj glet mase i lagano zagrebite površinu lopaticom kako biste je izgladili. Nakon što se mrlja osuši, možete je lagano izbrusiti finim brusnim papirom.
Nakon što je površina pripremljena na odgovarajući način, ostavite da se površina dobro osuši.

Važna pravila prilikom farbanja
Pripremite boju prema uputama proizvođača (napomena: boju uvijek dobro promiješajte!). Zaštitite područja koja se ne farbaju ljepljivom trakom. Ne uranjajte četku ili valjak preduboko u boju. Dobro zatvorite posudu nakon upotrebe.

Ovo su 3 najveće greške pri farbanju zidova:

Prva greška: ivice se ističu
Odmah nakon što se zid osuši, odjednom shvatite da se ivice i uglovi razlikuju od ostatka zida. Laici često pokušavaju ponovo da poprave ivice i nadaju se da će razlike nestati.

Uzrok je, međutim, ovaj: previše boja.

Četke se obično koriste za farbanje rubova između zidova. Međutim, četka će pokupiti više boje od valjka i ostaviti više boje na zidu. Rezultat je jasan: ivice izgledaju drugačije jer imaju više boje. Međutim, izbjeći ovu uobičajenu grešku je lako.

Rješenje: Prvo obojite ivice kao i obično četkom. Zatim morate malim valjkom izgladiti boju na rubovima, odnosno rasporediti je. Kao rezultat toga, rubovi tada imaju istu količinu boje kao i ostatak zida i više se ne primjećuju. Završeno.

Druga greška: pruge na velikim površinama
Velike površine kao što su zidovi i plafoni su posebno sklone nastajanju pruga. Nakon farbanja vide se tragovi valjka za farbanje i prijelazi pojedinih traka koji su nastali prilikom farbanja.

Uzrok: Uobičajeni uzrok vidljivih pruga je to što farbate presporo i boja se prebrzo suši. Kada započnete sljedeću traku, prethodna se već osušila. Rezultat: pojavljuju se pruge.

Rješenje: Najbolje je da se u jednom prolazu farbaju manje površine. Ovo je brže i zid se automatski ravnomjernije farba.

Trebali biste držati stabilan tempo kada farbate, jer ćete tako uvijek nanijeti istu količinu boje.
Osim toga, uvijek treba bojati sa preklapanjem, tako da jedna traka preklapa drugu. Izbjegavaju se pruge kada se boja prolije “mokro na mokro”. Drugim riječima: kada započnete drugu traku, prva još ne smije biti suha.
I najvažnija stvar: uvijek držite prozore i vrata zatvorene dok farbate. Zbog propuha, boja na zidu se suši prebrzo i neravnomjerno.

Treća greška: rad sa različitim proizvođačem boja.
Boja nije iste boje. Kada je riječ o renoviranju, moramo povesti računa da imamo dovoljnu količinu boje istog proizvođača jer ćemo samo tako postići istu nijansu na zidu.
Jedan sloj boje obično nije dovoljan ako se nanosi na nejednako pipremljenu podlogu.